Bönor

14 Sep

Många vegetarianer fastnar i sojafällan. När de handlar till kvällsmaten köper de alltid med sig något sojasubstitut hem, att ha till maten. Kanske är det sojakorv, kanske är det sojabitar, kanske är det sojabacon. Det är inget att skämmas över. Jag tror att alla vegetarianer är där i början (jag var definitivt det). Visst, det går att laga god mat på, men det finns en hel del problem också:

 • Priset. Sojasubstitut är rätt dyra. Har ni inte märkt det? Ni måste vara blinda. När jag köper sojasubstitut kan det ofta utgöra mer än hälften av matkostnaderna.
 • Källan. Hälsans Kök har en sjukt stor del av sojamarknaden i Sverige. I många affärer är de de enda som erbjuder sojasubstitut. Hälsans Kök odlar väldigt mycket av sin soja i Israel. Om någon vet huruvida sojan odlas på illegala bosättningar eller inte får en gärna berätta det i kommentarsfältet. Läs mer på Isolera Israel.
 • Kulturen. En av sakerna jag gillar med vegetarisk kost är hur mycket mer samstämmig rätter ofta blir. Att använda mycket sojasubstitut gör lätt att en återgår till den tråkiga tallriksmodellen som grund för matlagning. Spaghetti och sojakorv. Spaghetti och sojafärssås. Ris och sojabitsås. Och lite sallad till. Att lära sig laga mat utan sojasubstitut är en investering som betalar av sig.

Problemet är såklart att folk inte har tid för allt evigt experimenterande, att läsa och följa recept hela tiden, att vara kreativ i den vardagliga matlagningen. För att lösa det försöker jag att alltid ha ett lager av bönor hemma. Bönor liknar sojasubstitut näringsmässigt, i det att de är proteinrika (soja är ju en böna), vilket gör att det är lätt att komponera ihop en välbalanserad rätt med bönor i. Det finns en mängd saker en snabbt och enkelt kan göra med bönor.

Biffar. Ta en stavmixer och mosa ett par paket bönor i en bytta. Mina favoritbönor till detta är kidneybönor och svarta bönor, men de flesta bönor funkar. Blanda gärna flera typer av bönor. Riv ner lök (ja, lök går utmärkt att riva i rivjärn) och om du vill, lite morot eller paprika. Avsluta med att blanda i mjöl. Om du har, blanda i sojamjöl och ströbröd. Sluta när du får en massa med samma konsistens som ostekta köttbullar. Dessa kan stekas i stekpanna eller bakas i ugn. Serveras med fördel med tjocka såser.

Såser. Hummus är kanske den mest klassiska varianten. Receptet är enkelt: mosade kikärtor, olja och tahini. Ja, det räcker. Men för att göra en god hummus behövs det kryddas i mängder. Exempel på saker som är bra att krydda med: vitlök, citron, spiskummin, vitpeppar, cayennepeppar, spiskummin, persilja. Om det blir för torrt, ha i mer vatten. Här är stavmixer också lämpligt, om en inte har väldigt mycket tid. Hummus funkar till allt. På bröd, på chips, på potatis, på grillspett, på grönsaker, på biffar, på pommes frites. Det är den ultimata såsen.

Bönsallader. Du är på väg ut på morgonen och upptäcker att du inte har någon matlåda. Vad gör du? Gör som jag, gör en bönsallad. Det är nyttigt, mättande och gott. Ta lite olika bönor och blanda i en matlåda, häll i en god olivolja och lite flingsalt. Stäng och skaka.

Grytor. Grönsaker, bönor, sås. Generellt sett brukar rotfrukter och kål funka bra till bönor. Tomat och havregrädde är utmärkt såsinnehåll. Krydda efter behov.

Ett tips för att komma igång med bönor är att bara börja köpa bönor och testa. Bönor är generellt sett ganska utbytbara mot varandra. Det finns tre bra sätt att köpa bönor. Det enklaste är att köpa konserverade bönor. Det är inte särskilt gott eller billigt, men det är enkelt och smidigt. Köp aldrig konserverade bondbönor. Det andra sättet är att köpa torkade bönor. De kan vara lite trassliga att laga, men är jättebra till storkok. De ska oftast blötläggas över natten, och sedan kokas på morgonen innan lagning. Det allra bästa sättet att köpa bönor är att köpa färska bönor. Det finns på många grönsakstorg. Färska bönor måste kokas i oftast tjugo minuter innan de äts. Råa är de skadliga för kroppen. Är du osäker på koktiden står den på google. Färska bönor är de absolut godaste att äta.

Slutligen, ett par tips på bönor som ofta glöms bort:

Bondbönor. Eftersom bondbönan är så äcklig konserverad förstår jag varför folk inte förstår den. Kila till torget och köp en bunte färska bondbönor. De ser ut som gigantiska ärtskidor med – just det – gigantiska ärtor i. De är stora och matiga. Jag brukar äta dem direkt i salladsform, men de kan vara goda i grytor också. (När jag lär mig laga Foul Mudammas ska jag blogga om det, jag lovar.)

Sojabönor. Trodde du att sojabönan bara kan användas till att göra sojafärs, sojabitar, sojabacon, sojasås, sojamjöl, tofu och tzay? Då tror du fel. Sojabönan är källan till det mesta goda här i världen, och så även i sin mer rena form. Sojabönor gör sig utmärkt i bönsallader, de går att göra goda sojabullar på. Med sin ganska stillsamma men goda smak, sin lätta konsistens och sin lilla storlek gör de sig jättebra i de flesta röror och grytor.

Borlottibönor. God böna. Blandas gärna med andra bönor i till exempel biffar.

8 svar to “Bönor”

 1. Job 17 september, 2012 den 23:26 #

  Ang. priset och källan: vi brukar köpa torkat sojaprotein i påsar om 1 kg på vårt lokala ICA. De kommer inte ifrån Hälsans kök (vi köper inte produkter därifrån) och jag uppfattar det som ganska prisvärt. Ibland importerar vi från Tyskland. Hur ställer du dig till sånt?

  Mycket bra inlägg i övrigt! Känner mig ganska träffad av kulturen-punkten, haha…

  • igerson 17 september, 2012 den 23:44 #

   Jag har inte så mycket erfarenhet av torkat sojaprotein. Är det typ som sojafärs? Just färs känns ofta som lite annorlunda från andra substitutvaror, just för att de är mycket mer av en basvara. Korvar, biffar och sådant är ju bara att slänga i stekpannan och äta, medan färs är en helt annan grej. Samma sak är det ju de få gångerna en faktiskt gör något satsigt med substitutvaror (som när jag lagar husmanskost på sojabacon). Jag borde åka till Luthagen och köpa torkad sojafärs oftare. Jag har typ lagt ner sojafärs helt för att fryst sojafärs är så dyr.

   • Job 18 september, 2012 den 00:09 #

    Torkat sojaprotein finns i olika former, men bl a små korn d v s färs. Jag provade fryst sojafärs i helgen och det var varken gott eller prisvärt. Torkat sojaprotein oavsett form är långt ifrån korvar/biffar, eftersom det kräver ganska mycket arbete innan det går att äta: förvälla, pressa, helst marinera, sen till slut tillaga. (Det gäller dock inte det finkorniga, som man kan slänga rakt ner bland de krossade tomaterna i en blivande sojafärssås.)

   • laxsill 18 september, 2012 den 10:30 #

    Riktlinjen (men inte regeln) är nog att ju mer hantverk det kräver, desto mer hantverk är det. Då verkar ju torkat protein mycket intressantare än fryst dito. Det måste varit något sådant jag använt de gånger jag lagat revbensspjäll http://www.vardagsmatad.se/2011/04/01/revbensspjall-med-coleslaw/

Trackbacks/Pingbacks

 1. Biff Wellington « Fem bröd och två sojafiskar - 25 september, 2012

  […] a lá Vegomums (där jag råkade ha i alldeles för mycket mjöl. Undvik det) och en schysst bönsallad på kidneybönor, sojabönor, svarta bönor, cannelonibönor och borlottibönor, tillsammans med […]

 2. De fem viktigaste grejerna i köket « Fem bröd och två sojafiskar - 20 oktober, 2012

  […] alla andra bönor. Jag tröttnar nog aldrig på bönor i olika former. Jag har ju redan skrivit om mitt fantatiska intresse för bönor. Jag överdrev […]

 3. De fem viktigaste grejerna i köket | copy is right - 27 maj, 2013

  […] alla andra bönor. Jag tröttnar nog aldrig på bönor i olika former. Jag har ju redan skrivit om mitt fantatiska intresse för bönor. Jag överdrev […]

 4. Biff Wellington | copy is right - 27 maj, 2013

  […] a lá Vegomums (där jag råkade ha i alldeles för mycket mjöl. Undvik det) och en schysst bönsallad på kidneybönor, sojabönor, svarta bönor, cannelonibönor och borlottibönor, tillsammans med […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s